IBM gaat blockchain gebruiken om buitenlandse betaling te versnellen

IBM gaat blockchain gebruiken om buitenlandse betaling te versnellen

Blockchain krijgt er een nieuw groot bedrijf bij dat gebruikmaakt van de technologie om de financiële sector te ondersteunen. IBM heeft namelijk een samenwerkingsverband aangekondigd met blockchain-startup Stellar en betalingsbedrijf Kickex. Het doel: een betalingssysteem voor banken opzetten om betalingen vanuit andere landen sneller en simpeler te laten verlopen.

In de aankondiging schrijft IBM dat het voornaamste doel is om de behandelingstijd en kosten voor het afhandelen van wereldwijde betalingen voor zowel bedrijven als burgers te laten afnemen. Momenteel duren internationale transacties enkele dagen of weken. Er is een aantal diensten dat dat oplost, maar een algemene oplossing is er nog niet.

Sommige startups probeeren het betalingssysteem dan ook al te veranderen met dergelijke blockchain-technologie, maar doordat IBM in het speelveld komt zal er wellicht versnelling plaatsvinden. Blockchain kan niet alleen een oplossing zijn, maar ook het aantal fouten verminderen. Tegelijkertijd krijgen banken ook met transparantie en flexibiliteit te maken. Dit systeem maakt overigens gebruik van IBM Blockchain Platform, die gebaseerd is op Hyperledger Fabric.

Toepassing

IBM haalt het voorbeeld aan waarbij een boer in Samoa verbonden wordt met een koper uit Indonesië. In dat geval wordt blockchain gebruikt om de voorwaarden van het contract vast te leggen en de handelsdocumentatie te beheren. De boer kan tevens een onderpand opstellen, een brief verkrijgen en de transactievoorwaarden afronden. Zo’n lange afstandsbetaling kan dus relatief eenvoudig afgerond worden.

De technologie wordt in sommige gevallen al toegepast op eilanden in de Stille Oceaan, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting zal de retail-industrie in de regio South Pacific volgend jaar 60 procent van de globale betalingen op een dergelijke manier behandelen. Bovendien maken er al banken deel uit van het programma, dat ook ambities heeft komend jaar uit te breiden naar Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en andere gebieden.

Ook Accenture werkt op een vergelijkbare manier met blockchain. Dit bedrijf maakt een platform gebaseerd op de technologie voor interbancaire betalingen, zo werd onlangs bekend. De overheid uit Singapore wees Accenture aan om het platform te ontwikkelen en beheren.