2min

Waymo heeft onlangs een kapitaalinjectie van 2 miljard euro (2,5 miljard dollar) ontvangen van moederbedrijf Alphabet en andere investeerders. Naast voor ontwikkelkosten, wordt de investering ook ingezet voor het opzetten van commerciële trajecten voor zelfrijdende voertuigen.

Met de recente investeringsronde heeft Waymo de afgelopen twee jaar een bedrag van ruim 4 miljard euro (5 miljard dollar) weten op te halen. De Alphabet-dochter ontwikkelt onder meer intelligente software die zelfrijdende voertuigen over openbare wegen moet laten navigeren. Waymo ontwikkelt en traint hiervoor algoritmes. Onder meer moeten de algoritmes, door trainen op private circuits, in een volledig cloudgebaseerde autosimulatie-omgeving leren obstakels op de weg te vermijden. Ook produceert Waymo hardware voor zelfrijdende voertuigen. Denk daarbij aan LIDAR-sensors en radartoepassingen.

Zelfrijdende taxidienst en trucks

Waymo is van plan de investeringen in te zetten voor zijn verdere ontwikkelactiviteiten, maar ook om commerciële trajecten op te starten. Op dit moment heeft het al een zelfrijdende taxidienst, maar kijkt het ook naar samenwerkingstrajecten met bestaande autofabrikanten. Onder meer om zelfrijdende vrachtwagens te gaan produceren. De oplossingen van Waymo passen perfect bij dit soort voertuigen.

Experts verwachten dat veel geld aan de taxidienst zal worden besteed. Vooral voor de extreem dure klussen als het compleet in kaart brengen van het wegennetwerk in een omgeving waar de zelfrijdende taxi’s gaan opereren.

Concurrenten Waymo

Waymo is niet het eerste bedrijf dat zich compleet richt op zelfrijdende voertuigen. Concurrenten zijn onder meer de Cruise-dochter van autogigant General Motors en Mobileye van chipfabrikant Intel. Ook Nvidia beweegt zich nu op dit terrein na de recente overname van specialist DeepMap.

Tip: Nvidia koopt DeepMap voor zelfrijdende auto-push