2min

Tags in dit artikel

, , ,

Diverse politiekorpsen hebben besloten om software van SPSS in te zetten om criminele activiteiten mee te voorspellen. Het systeem analyseert wat de crimineel in het verleden heeft gedaan en hoe hij zich nu gedraagt. Aan de hand daarvan wordt een voorspelling gemaakt.

Met behulp van de SPSS-software kan de politie analyseren hoeveel mensen er bij benadering nodig zijn voor de veiligheid in een gebied. SPSS zorgt er tevens voor dat de computer van een verdachte sneller is doorzocht, de software zoekt namelijk zelf naar waardevolle informatie.

De techniek is in eerste instantie in de jaren negentig ontwikkelt en diende toentertijd voor banken en verzekeraars. Er kon met behulp van de software nagegaan worden of er fraude werd gepleegd. Als de software vervolgens iemand verdacht van fraude kon er een expert naar kijken.

Predictive analytics software kan dus op verschillende manieren bijdragen aan de opsporing en vermindering van criminaliteit en fraude. Het stelt politie en justitie in staat om op geautomatiseerde wijze verborgen of onbekende patronen en relaties te vinden. Zo heeft het KLPD (Korps landelijke politiediensten) een ‘digitale wasstraat’ ontwikkeld, waarmee in combinatie met SPSS’ analytische software computers grondig kunnen worden doorzocht op bewijsmateriaal.

"Toen we de SPSS-software toepasten op een misdaadzaak, vonden we al binnen vijf minuten een belangrijk verband in de zaak", zegt Jochen van der Wal, ICT-specialist bij het KLPD. "Het onderzoek liep daarvoor al drie maanden en in die periode hebben we dit verband niet gevonden. Dankzij de analyse van grote hoeveelheden bestanden door de ‘digitale wasstraat’ in combinatie met SPSS software kunnen wij nu snel inzicht krijgen in ongestructureerde data."

"Doordat de politie met analytische software beter kan bepalen waar criminele activiteiten plaatsvinden, kan het eerder handelen en situaties voorkomen", zegt Frank Passtoors, country manager van SPSS Benelux. "Met dit voorspellend vermogen en verbeterd inzicht heeft de politie een krachtig wapen in de strijd tegen de criminaliteit."