1 min

Tags in dit artikel

, , ,

TNO, Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek, heeft gemeld dat ze een systeem gaan ontwikkelen dat vijandelijk gedrag kan voorspellen.

Dit systeem moet TNO in opdracht van het Ministerie van Defensie uitvoeren. "Maar vanzelfsprekend is hiervoor ook grote interesse in de wereld van politie- en inlichtingendiensten. Denk ook aan havens, stations, vliegvelden, stadions of bedrijfsterreinen, die potentieel kwetsbaar zijn voor aanslagen", aldus Burghouts. Het systeem moet het gedrag voor personen kunnen bepalen, dit moet gebeuren op basis van bewegingen, objecten die ze bij zich dragen en inlichtingen die over die personen bestaan.

"Na de aanslagen in Londen in 2005 is achteraf zeventienduizend uur video bekeken om na te kunnen gaan wat er was gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk waren. Wat wij willen, is een methode om aanslagen of rellen voor te zijn", zegt Gertjan Burghouts, expert op het gebied van waarnemingssystemen in TNO Magazine.

Eind van dit jaar wil Burghouts een basis van de proefopstelling laten zien. Om dit te kunnen realiseren is TNO momenteel in het buitenland opzoek naar universiteiten, onderzoeksinstituten en mensen uit het bedrijfsleven.