2min

Microsoft heeft zijn monitoringsdienst Azure Managed Grafana algemeen beschikbaar gemaakt. Hiermee kunnen bedrijven inzicht krijgen in hun infrastructuur en technische problemen opsporen. Ook is nieuwe functionaliteit toegevoegd.

De nieuwe dienst is gebaseerd op het open-source observability-platform Grafana. Dit platform verzamelt technische data over cloudomgevingen, organiseert de gegevens en zet de data om in grafieken. Met de grafieken kunnen beheerders mogelijke technische problemen ontdekken, zoals prestatieverlies van applicaties of het uitvallen van databases.

Grafana is één van de populairste platforms voor het ontdekken van problemen in technische infrastructuur. Vorig jaar is het een samenwerking met Microsoft aangegaan, waarvan Azure Managed Grafana nu de eerste vrucht is. Een preview van de cloudgebaseerde tool kwam al in april dit jaar beschikbaar.

Met Azure Managed Grafana kunnen bedrijven technische problemen in hun cloudomgevingen en on-premises infrastructuur ontdekken. De dienst moet daarnaast handmatige onderhoudstaken bij het draaien van Grafana automatiseren.

Nieuwe functionaliteit

De dienst heeft een upgrade gekregen naar versie 9.0. Deze nieuwste versie komt met een alert-tool die automatisch beheerders kan waarschuwen over mogelijke technische problemen.

Bovenop de open-source versie biedt Microsoft voorgeconfigureerde analytics dashboards voor het monitoren van infrastructuur en applicaties. De dashboards kunnen container workloads die op Microsoft Container Apps draaien monitoren. De nieuwe dashboards ondersteunen ook use cases als het monitoren van load balancers. Hiermee kunnen bedrijven dataverkeer in hun netwerken optimaliseren.

Integratie met Azure Monitor

Daarnaast is in Azure Managed Grafana geïntegreerd met Azure Monitor. Dit is een in de public cloudomgeving beschikbare monitoringsdienst voor infrastructuur die logs en records met opmerkelijke events, zoals server downtime, registreert. De techgigant maakt het mogelijk logs van Azure Monitor te integreren in de analytics dashboards van de dienst.

Verder beschikt de dienst over betrouwbaarheidsfunctionaliteit om technische problemen te voorkomen die diensten offline brengen. Daarnaast is zone redundancy toegevoegd, dat het mogelijk maakt de dienst via meerdere cloud datacenters te distribueren. Op deze manier is het functioneren van de monitoringsdienst altijd gegarandeerd.

Tip: Microsoft introduceert cloudmonitoringsdienst Azure Managed Grafana