2min

Microsoft heeft de beheerde dienst Azure Managed Grafana geïntroduceerd. Met deze dienst kunnen bedrijven makkelijker technische problemen in cloudomgevingen opsporen en oplossen.

De techgigant baseert de nieuwe dienst op het open-sourceplatform Grafana. Beheerders gebruiken het platform voor het continu verzamelen van data over hun verschillende applicaties, virtuele machines en andere onderdelen binnen hun (cloud)omgevingen.

Met de data kunnen zij beoordelen of voor de workloads problemen optreden, om ze vervolgens aan te pakken. Grafana maakt handige grafieken die eventuele problemen laten zien. Ook kan zo makkelijker worden bepaald wat de oorzaak of root cause van de problemen is.  

Samenwerking

Azure Managed Grafana komt voort uit een samenwerking tussen Grafana met Microsoft. De dienst gebruikt de commerciële versie met meer mogelijkheden rond monitoring. De oplossing stelt bedrijven in staat het cloudmonitoringsplatfom te gebruiken, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een onderliggende infrastructuur of onderhoudswerkzaamheden te moeten verrichten. De dienst checkt niet alleen de Azure public cloudomgevingen van bedrijven op mogelijke technische problemen, maar ook on-premises- en andere infrastructuuromgevingen.

Integraties

Azure Managed Grafana werkt samen met andere Azure-diensten, zoals Azure Active Directory. Hiermee kunnen klanten bijvoorbeeld hun Azure Managed Grafana-deployments beter beveiligen. Ook zorgt een integratie met Azure Monitor ervoor dat nog meer data diverse cloudonderdelen binnen de cloudgebaseerde monitoringsdienst beschikbaar komen. Voor deze integratie biedt de techgigant pre-packaged monitoring dashboards, waarmee data beter kan worden gevisualiseerd. Bijvoorbeeld voor het in de gaten houden van de gezondheidsstatus van applicaties, containers en vm’s.

Verder werk Azure Managed Grafana samen met Azure Data Explorer. Met deze integratie kunnen beheerders zich op het verwerken van real-time data richten, zoals sensorlogs van de in het bedrijfsnetwerk verbonden devices. Ook kan deze integratie worden gebruikt voor het in de gaten houden van de betrouwbaarheid van grote hoeveelheden verbonden devices.

Tip: AWS biedt meer inzicht in infrastructuur met Managed Grafana