2min

Tags in dit artikel

, , ,

Iedere voetballer van het WK 2022 krijgt toegang tot een analytics app met inzicht in persoonlijke prestaties.

Topvoetbalclubs zijn welbekend met big data, maar sommige teams hebben geen budgetten voor analyses en softwarelicenties. Voetbalbond FIFA hoopt het speelveld gelijk te trekken met een gratis analytics app voor iedere deelnemer van het aankomende kampioenschap in Qatar.

Analytics

Big data en profsport zijn onlosmakelijk verbonden. Topclubs in de hoogste competities gebruiken sensoren en software om de prestaties van sporters te analyseren. De gegevens worden gebruikt om opstellingen te bepalen, transferdeals te sluiten en trainingen te optimaliseren.

Clubs met hoge budgetten hebben een voorsprong, want dataprofessionals, hardware en software zijn niet goedkoop. FIFA, de organisator van het WK voetbal, wil ongelijkheid voorkomen tijdens het WK 2022. De spelers van alle 32 teams krijgen toegang tot een analytics app met inzicht in hun eigen prestaties.

Ongelijkheid

Sommige teams zullen weinig aan de app hebben. Ploegen met grote sponsors hebben voldoende geld om dataprofessionals en -analisten in te huren. De app is niet voor hen ontworpen. FIFA lanceert het project om de data en analyses van teams met beperkte budgetten aan te vullen. De deelnemers zullen niet volledig op gelijke voet staan, maar FIFA probeert het speelveld gelijk te trekken.

De app biedt toegang tot data van FIFA-analisten. Spelers krijgen per wedstrijd inzicht in gegevens als de afgelegde afstand, sprints en positieverdeling op het veld. De gegevens worden onder andere gemeten met video-opnames.

“Deze spelergerichte ontwikkeling is een voorbeeld van hoe FIFA technologie gebruikt om de voetbalervaring voor de belangrijkste spelers op het veld te verbeteren”, vertelde Johannes Holzmueller, FIFA-directeur Football Technology & Innovation.

Qatar

Het WK 2022 vindt plaats op een omstreden locatie. FIFA koos voor Qatar, een land met een steenrijke olie-industrie en straatarme inwoners. Critici vinden dat Qatar nooit in aanmerking had mogen komen voor een WK. Westerse mensenrechtenorganisaties en media vinden dat de regering te weinig doet om de arbeidsomstandigheden van migranten te verbeteren.

In 2011 werd FIFA beschuldigd van corruptie. De bond zou voor Qatar hebben gekozen in ruil voor smeergeld. De beschuldigingen werden na een intern onderzoek van tafel geveegd, maar meerdere betrokkenen houden tot op heden vol dat FIFA en Qatar oneerlijk handelden.

Tip: NTT DATA simuleert golftoernooi The Open