3min

Tags in dit artikel

, , , ,

De introductie van de iPad heeft gezorgd voor een forse toename van het aantal ontwikkelaars dat voor het iPhone-platform ontwikkelt. In januari is het aantal nieuwe projecten, naar aanleiding van de iPad-hype, bijna verdriedubbeld.

Dit blijkt uit cijfers van Flurry Analytics, dat afgelopen vrijdag de laatste editie van de ‘Smart Industry Pulse’ voor januari 2010 publiceerde. Flurry heeft momenteel traceerdata in meer dan 20 duizend applicaties voor meerdere mobiele platformen waaronder de iPhone en gebruikt deze voornamelijk om allerlei statistieken over de applicaties en het gebruik te verzamelen.

iPad
Volgens het bedrijf werden in januari bijna drie keer zoveel applicaties van de analysesoftware voorzien dan in de maand ervoor. Met meer dan 1600 nieuwe Flurry-projecten in januari vergeleken met minder dan 600 in december vorig jaar betekende het begin van het nieuwe jaar een toename van het aantal iPhone-ontwikkelaars zoals die in de geschiedenis van het bedrijf nog niet is voorgekomen. "Zodoende is onze hypothese dat het enthousiasme dat door Apples iPad-event in januari werd gecreëerd, deze groei heeft veroorzaakt", stelt het bedrijf.


Flurry denkt dat ontwikkelaars met name geïnteresseerd zijn in het aanpassen van hun applicaties voor de iPad en niet zozeer in het ontwikkelen van geheel nieuwe applicaties, al zijn er ook enkele ontwikkelaars die meerdere applicaties speciaal voor de iPad aangekondigd hebben. De iPad is volgens Apple in staat om
het merendeel van de bestaande iPhone-applicaties probleemloos te draaien, slechts voor sommigen zullen enkele aanpassingen nodig zijn.

Veel experts denken dat het succes van Apples iPad voor een groot deel bepaald zal worden door de content die voor het apparaat verkrijgbaar zal zijn. In de eerste plaats gaat het hierbij om nieuwe applicaties, maar ook aangepaste bestaande applicaties en e-books in Apples nieuwe iBookstore zullen bepalend zijn voor het succes van de iPad. De Wifi-versie van de iPad zal rond maart wereldwijd verkrijgbaar zijn vanaf 499 dollar.

Android
Ook Googles Android-platform doet het goed. Het aantal nieuwe applicaties voor dit platform steeg in de tweede helft van 2009 en afgelopen maand gelijkmatig. Gedurende deze periode groeide het aantal nieuwe applicaties gemiddeld met ongeveer 25 procent. Desondanks blijkt uit de gegevens van Flurry dat de introductie van de iPad wel voor een ommekeer heeft gezorgd.


Van juli tot november vorig jaar was het aantal nieuwe projecten voor het iPhone- en het Android-platform vrijwel gelijk met af en toe een kleine toe- of afname. Hoewel van november op december de populariteit voor Android, in tegenstelling tot de iPhone, nog toenam moest Android in januari een verlies incasseren. Dit terwijl het iPhone-platform onder ontwikkelaars juist populairder werd.

Volgens Flurry heeft deze recente piek in ondersteuning voor de Apple iPad er voor gezorgd dat de situatie weer in Apples voordeel is op een niveau zoals we in de voorgaande zes maanden niet eerder zagen. De toename zou dan ook een positieve vroege indicatie voor het commerciële succes van de iPad kunnen zijn, zo concludeert het bedrijf.