2min Devices

Eerste dag meer dan 300.000 Apple iPads verkocht

Afgelopen zaterdag ging in de Verenigde Staten Apples eigen multitouch-tablet, de iPad, in de verkoop. Maandag maakte het bedrijf bekend dat er die dag meer dan 300.000 iPads zijn verkocht.

Eerste dag meer dan 300.000 Apple iPads verkochtBegin maart konden geïnteresseerden het nieuwe Apple-product alvast bestellen. Hoeveel mensen dat hebben gedaan is niet duidelijk, maar het merendeel van de ruim 300.000 verkochte iPads is waarschijnlijk voorbesteld. Begin vorige week waren namelijk alle iPads al uitverkocht. Klanten hadden de keus of zij hun iPad wilden reserveren om deze vervolgens op te halen bij de lokale Apple Store of dat ze hun exemplaar thuis wilden laten afleveren.

Apple introduceerde de iPad op 27 januari als een nieuwe productcategorie, zorgvuldig gepositioneerd tussen de laptop en de smartphone. De iPad heeft een 9.7-inch multi-touchscherm en wordt aangedreven door Apples eigen chip, de A4, die tegelijkertijd cpu, geheugen en gpu is. Met de iPad is het onder meer mogelijk om te surfen op internet, te e-mailen, films te bekijken en digitale boeken en tijdschriften te lezen.

Tegelijkertijd met de lancering van de iPad, introduceerde Apple ook de iBookstore voor elektronische boeken (e-books) en de App Store voor de iPad waarin specifieke iPad-applicaties staan die hun voordeel doen met het grote scherm en de nieuwe softwarefuncties van iPhone OS 3.2. Daarnaast ondersteunt de iPad ook alle bestaande iPhone-applicaties. Apple maakte bekend dat er afgelopen zaterdag 250.000 boeken en ruim 1 miljoen iPad-applicaties zijn gedownload.

Opvallend is wel dat de verkoopcijfers van Apple zelf aanmerkelijk lager uitvallen dan die van Wall Street-analisten. Pipar Jaffray-analist Gene Munster stuurde waarnemers langs verschillende verkooppunten. Hij schatte in eerste instantie dat er afgelopen zaterdag 300.000 iPads verkocht zouden zijn, maar stelde later zijn schatting bij naar 600.000, het dubbele. Waarom hij dat heeft gedaan is niet duidelijk, maar het geeft wel aan dat analisten soms wat hard van stapel kunnen lopen.

Later deze maand komt ook de 3G-versie van de iPad uit in de Verenigde Staten en tevens moet het apparaat dan ook in een aantal Europese landen, waaronder Duitsland, Frankijk en het Verenigd Koninkrijk te koop zijn. Wanneer de iPad naar de Benelux komt is nog steeds onduidelijk. Mogelijk wordt hierover meer duidelijk als Apple later deze maand de officiële data voor de 3G-release aan zal kondigen.

Bron:Techzine Redactie