2min

Bijna de helft van alle iPad-applicaties zijn games, zo blijkt uit recente gegevens van Flurry Analytics die gepubliceerd zijn door AppleInsider. Ook blijkt dat slechts drie procent van de applicaties tot de categorie boeken behoort. Dit terwijl de iPad onder meer als e-reader op de markt is gebracht.

Uit de nieuwste statistieken van analysefirma Flurry, dat van verschillende smartphone-platformen statistieken verzamelt, blijkt dat zo’n 44 procent van alle applicaties die momenteel voor de iPad getest wordt tot de categorie games behoort. De tweede plek is met veertien procent voor de categorie entertainment, gevolgd door social networking, sport en reizen met respectievelijk 7, 6 en 5 procent.

Volgens Peter Farago, vice president of marketing van het bedrijf, gaat het bij de applicaties die door Flurry zijn ontdekt vermoedelijk om exemplaren die momenteel door Apple getest worden in combinatie met de nieuwe iPad, die vanaf 3 april in de Verenigde Staten verkrijgbaar zal zijn. Flurry kan echter geen uitspraken doen over het aantal applicaties en de soorten apparaten waarmee getest wordt. Wel is het duidelijk dat de applicaties getest worden op iPhone OS 3.2, de besturingssoftware van de iPad.


Eerder dit jaar ontdekte Flurry als eerste een vijftigtal apparaten met iPhone OS 3.2 geïnstalleerd en concludeerde dat het daarbij om de iPad moest gaan. Men ging er toen nog vanuit dat de iPad op iPhone OS 4.0 zou gaan draaien. Na de aankondiging van het product stelde Apple echter een bèta-SDK voor iPhone OS 3.2 beschikbaar, die gevolgd werd door in totaal vijf andere bètaversies waarvan vorige week woensdag de laatste werd vrijgegeven.

Sinds afgelopen vrijdag met accepteert Apple aanmeldingen voor de nieuwe iPad App Store, die eveneens op 3 april gelanceerd wordt. Applicaties moeten gemaakt en getest zijn met de iPhone OS 3.2 SDK bèta 5 en dienen voor 27 maart a.s. te zijn ingediend. Apple onderwerpt de applicaties dan aan een eerste beoordeling en verstrekt eventueel informatie hoe de applicatie compatibel compatibel te maken met de nieuwe hard- en software.

Met de meest recente SDK levert Apple verschillende tools waarmee ontwikkelaars zelf applicaties voor de iPad kunnen ontwikkelen. De iPad kan naast specifieke iPad-applicaties ook de bestaande iPhone-applicaties uit de App Store draaien, al moeten voor sommige toepassingen wellicht enkele aanpassingen verricht worden. Er zijn inmiddels meerdere iPhone-ontwikkelaars die werken aan iPad-versie van hun software. Enkele voorbeelden zijn 1Password, IM+ en mogelijk zelfs Tweetie, een van de meest populaire twitterclients op de iPhone.