3min Analytics

Actrice Scarlett Johansson stelt dat chatbot-stem OpenAI ‘griezelig veel’ op haar eigen stem lijkt

Actrice Scarlett Johansson stelt dat chatbot-stem OpenAI ‘griezelig veel’ op haar eigen stem lijkt

Actrice Scarlett Johansson beschuldigt OpenAI ervan dat één van de stemmen van de Voice Chat-functionaliteit in ChatGPT ‘griezelig veel’ op haar eigen stem lijkt. Ze kwam met deze verklaring nadat OpenAI dit stemtype met de naam ‘Sky’ verwijderde als optie om te gebruiken.

Volgens de Hollywoodactrice werd ze afgelopen september benaderd door OpenAI-CEO Sam Altman met de vraag of ze haar stemgeluid zou willen ‘lenen’ aan één van de stemopties waar gebruikers uit kunnen kiezen tijdens Voice Chat. Ze wees dat aanbod af, maar ontdekte onlangs naar eigen zeggen hoezeer de stem van de Sky-chatbot op haar eigen stemgeluid leek.

Ze zegt daarover: “Toen ik de uitgebrachte demo hoorde, was ik geschokt, boos en vol ongeloof dat meneer Altman een stem zou nastreven die zo griezelig veel op de mijne leek dat mijn beste vrienden en nieuwsmedia het verschil niet konden horen.” In een reactie stelt Altman dat de gebruikte stem niet van Johansson is, maar van een andere stemactrice. De gelijkenis zou onbedoeld zijn, zegt hij daarover tegen Reuters.

Nog vier stemmen over voor AI-chatbot

Desondanks heeft OpenAI de stem verwijderd. Van de vijf oorspronkelijke stemmen Breeze, Cove, Juniper, Ember en Sky die beschikbaar waren in de laatste versie van ChatGPT, zijn nu alleen die eerste vier over. Wie voor Sky kiest (voor zolang dat nog kan), krijgt Juniper te horen. In de Voice Chat FAQ van OpenAI staat dat het gebruik van de Sky-stemvariant gepauzeerd is.

Overigens zou Altman volgens de actrice in een bericht op X hebben geïnsinueerd dat de gebruikte stem wel degelijk die van haar is, of in elk geval doelbewust lijkt op die van haarzelf. Op 13 mei stuurde hij een bericht met enkel het woord ‘her’, wat een verwijzing zou zijn naar de film Her uit 2013 (op de filmposter eveneens zonder hoofdletters geschreven, zoals in het bericht van Altman). Daarin speelt acteur Joaquin Phoenix een man die een relatie aangaat met Samantha, een vrouwelijk klinkende AI. Scarlett Johansson speelde deze AI.

‘Alignment-team’ opgeheven

OpenAI heeft vorige week het ‘alignment-team’ opgeheven dat toezag op veiligheidsvraagstukken omtrent AI. Kortweg controleerde dit team of de ontwikkeling van AI nog wel overeenkomt met menselijke behoeften en prioriteiten, een soort interne ethische commissie. De romp van dit team wordt nu geïntegreerd in andere onderzoeksteams, en houdt dus op als zelfstandige entiteit te bestaan, meldt Bloomberg. Dit nieuws volgde kort op het vertrek van de twee teamleiders Ilya Sutskever en Jan Leike. Beide zijn veteranen bij OpenAI, Sutskever is zelfs één van de mede-oprichters van het bedrijf.

Deze twee riepen het team vorig jaar in het leven, mede vanwege zorgen over de snelheid van de ontwikkeling van AI. Het tweetal botste geregeld met CEO San Altman, die wat minder remmingen kent op dit gebied. Leike bevestigde dat het alignment-team geregeld ’tegen de wind in’ moest zeilen. Eerder zegden andere leden van dit team OpenAI al vaarwel.

Lees ook: ChatGPT praat voortaan in real-time, nieuw model GPT-4o gratis beschikbaar