2min

Nokia, fabrikant van mobiele telefoons, is op zoek naar een nieuwe chief executive officer, zo meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Het bedrijf heeft onder het bewind van de huidige CEO Olli-Pekka Kallasvuo het moeilijk om aandeel te veroveren in de markt van de high-end smartphones. Hoewel Nokia de meeste telefoons ter wereld verkoopt, is het het bedrijf niet gelukt om Apple en Google bij te benen.

Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de aandelen met 42 procent in waarde zijn gezakt sinds 19 april en dus ook dat het bedrijf op zoek zou zijn naar een andere CEO. "Ze willen echt veranderen", zo vertelt een anonieme bron bekend met de zaak. Nokia-directieleden zouden aan het einde van de maand een beslissing gaan maken wie de opvolger wordt.

Een CEO van een groot hightechbedrijf in de Verenigde Staten wees de positie af na een ontmoeting met voorzitter Jorma Ollila, omdat hij niet naar Finland wilde verhuizen. Daarnaast heeft Nokia nog één kandidaat uit de Verenigde Staten naar Finland gevlogen voor een gesprek.

De huidige CEO zit al sinds 2006, nog voordat Apple de markt veroverde met de iPhone. Sindsdien probeert Nokia de concurrentie in te halen, zonder succes. De cijfers van het eerste kwartaal waren minder dan verwacht.

In mei voerde het bedrijf al een wijziging door in het topmanagement, waarbij een speciale eenheid werd opgezet verantwoordelijk voor het bouwen van smartphones. Diezelfde maand maakte de telefoongigant bekend dat het nog dit jaar met nieuwe telefoons op de markt zou komen.

In juni werden de verwachtingen alweer bijgesteld naar beneden vanwege ‘de competitieve omgeving’. Bovendien stond een nieuwe Symbian-versie voor het tweede kwartaal op de kalender, maar die wordt nu niet verwacht tot het einde van deze zomer.

In het derde kwartaal vorig jaar nam Apple de eerste plaats in van de telefoonmaker die de meeste winst maakt. Het bedrijf boekte 1,6 miljard dollar winst met de iPhone, bij Nokia bleef het bij 1,1 miljard dollar, zo meldde Strategy Analytics. Apple heeft in dat kwartaal overigens 7,4 miljoen telefoons verkocht tegenover 108,5 miljoen van Nokia.