Volgens PVV-Kamerlid Marcial Hernandez is de dreiging van een cyberoorlog zo reëel dat hij pleit voor de instelling van een apart legeronderdeel dat deze dreiging het hoofd moet bieden.

Landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee zijn volgens de PVV niet voldoende. De partij leest en hoort verhalen over de gevaren van cybercriminaliteit en -terrorisme. Om te voorkomen dat buitenlandse mogendheden in staat zijn om van afstand belangrijke infrastructurele werken plat te leggen, is het noodzaak om een apart legeronderdeel in het leven te roepen dat zich bezighoudt met deze specifieke dreiging. Daarvoor moet een zogeheten Commando Cyberstrijdkrachten geïnitieerd worden.

Dat zei Hernandez gisteren tijdens de behandeling van de defensiebegroting. Als Nederland zich niet verweert tegen de gevaren van een cyberaanval, kan ons land ernstige schade oplopen. "Het is niet te vergelijken met het oprukken van tanks en infanterie over de hei", aldus Hernandez, maar het gevaar is zeer reëel in zijn ogen. Omdat Nederland volgens hem te ver achterloopt met landen zoals China en Iran is het noodzaak om hier zo snel mogelijk werk van te maken.

Minister Hans Hillen van Defensie kondigde al eerder aan dat vanaf januari een digitale taskforce aan de slag gaat. Deze werkgroep moet op termijn uitgroeien tot de Defensie Cybercommando (DCC) met bijbehorend expertisecentrum Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC). In hoeverre de plannen van de PVV indruizen tegen de voornamens van de minister is onbekend.

Sinds het begin van de herfst biedt het Zuid-Koreaanse leger een opleiding tot cyberwarfespecialist aan. Deelnemers krijgen onder meer les in informatietechnologie, cryptografie, psychologie en cyber warfare tactics. Na de opleiding krijgen de deelnemers de gelegenheid om zich zeven jaar verder lang te specialiseren in informatie- en communicatietechnologie.

China traint al enkele jaren zogeheten cyberwarriors om de Chinese regering te beschermen tegen aanvallen op haar informatiesystemen. De groep bestaat uit ruim dertig soldaten en staat beter bekend als "The Blue Army". Naar eigen zeggen zijn hun cybersoldaten minstens net zo goed getraind als elders.