1 min

Edward Snowden heeft opnieuw documenten gelekt van de NSA. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse overheid 11 miljard dollar steekt in het proberen te kraken van encryptie.

In totaal hebben de Amerikaanse veiligheidsdiensten een budget van 52,6 miljard dollar. Snowden overhandigde aan The Washington Post een document waarin duidelijk wordt waar dit geld allemaal aan op gaat. In het 178 pagina tellende document blijkt bijvoorbeeld dat de CIA meer geld krijgt dan de NSA: 14,7 tegenover 10,8 miljard dollar.

De Post heeft 43 pagina’s van het document op internet geplaatst. De overige pagina’s wil de krant geheimhouden om Amerikaanse informatiebronnen en -methodes te beschermen.

Een van die methodes is het proberen te kraken van encryptie, waarin hevig wordt geïnvesteerd. Er wordt niet uitgelegd hoe de NSA precies bezig is met "baanbrekende crypto-analyse", maar wel is duidelijk dat er 11 miljard dollar naar toe gaat en dat er 35.000 mensen mee bezig zijn.

In een verhaal van tijdschrift Wired in maart werd al duidelijk dat de NSA een "waanzinnige doorbraak" had betreffende crypto-analyse een aantal jaar terug.

Edward Snowden houdt zich op dit moment ergens in Rusland op. Hij heeft in dat land asiel gekregen, met als voorwaarde dat hij niet langer "Amerika zou schaden", door nog documenten uit te brengen. The Post heeft niet bekendgemaakt wanneer het deze documenten in handen heeft gekregen.