‘NSA maakt kwantumcomputer om encryptie te kraken’

Abonneer je gratis op Techzine!

Inlichtingendienst NSA wil stevig investeren in de ontwikkeling van een kwantumcomputer, waarmee het allerlei soorten beveiligingen kan kraken. Dat blijk uit documenten die Edward Snowden heeft verstrekt aan The Washington Post.

Een kwantumcomputer kan door het gebruik van kwantum bits of qubits in theorie veel sneller handelingen uitvoeren dan een binair systeem, waardoor ook het kraken van een beveiliging sneller verloopt. Onder andere voor de ontwikkeling van een kwantumcomputer heeft de NSA bijna 80 miljoen dollar gereserveerd. De kwantumcomputer valt onder het budget voor het project Penetrating Hard Targets.

Het ontwikkelen van een kwantumcomputer is een delicaat werk, omdat voor sommige onderdelen atomen, fotonen en elektronen individueel geschikt moeten zijn. Daar komt bij dat deze elementen ook op de plaats moeten blijven, het systeem moet dus beschermd worden voor externe factoren. De NSA bouwt de kwantumcomputers daarom in metalen dozen die beschermen tegen elektromagnetische lekken.

Het zal naar verwachting nog wel vijf jaar duren voordat de kwantumcomputer van de NSA ingezet kan worden. De NSA lijkt met de ontwikkeling nog niet verder te zijn dan een wetenschappelijk project van de Europese Unie en Zwitserland. Door de NSA wordt dit project gezien als de grootste concurrent.

Met behulp van een kwantumcomputer wordt het voor de NSA eenvoudiger om encrypties te kraken die bijvoorbeeld bij maildiensten en opslag van bestanden gebruikt wordt. Om een encryptie met een sleutel van 768 tekens te kunnen kraken is bijvoorbeeld bijna twee jaar nodig met inzet van honderden normale computers, er zijn momenteel al diensten die 1024- en 2048bit-encryptie toepassen.

Dergelijke beveiligingen zouden nog veel meer tijd vereisen om te kraken. Geschat wordt dat het met dezelfde systemen 1.000 maal zo lang zou duren om een 1024bit-encryptie te kraken. De kwantumcomputer zou dit ‘probleem’ echter veel sneller kunnen behandelen.

De NSA weigerde commentaar te geven op de bevindingen van The Washington Post.