2min

Tags in dit artikel

,

Het begint er steeds sterker op te lijken dat Bitcoin’s grootste handelsbureau zijn faillissement aan het neppen is. Uit een onderzoek van de universiteit van Zürich blijkt dat er slechts 386 Bitcoins verdwenen kunnen zijn door een fout in het protocol.

Mt. Gox beweert dat er 850.000 Bitcoins zijn verdwenen doordat er bij een fout in het Bitcoin-protocol dubbele overschrijvingen kunnen plaatsvinden. Onderzoekers van de universiteit van Zürich hebben alle transacties sinds januari 2013 onderzocht en komen echter tot de conclusie dat het werkelijke aantal verloren munten op maximaal 0,045 procent van het beweerde aantal ligt.

Het verdwijnen van het grote aantal Bitcoins wordt door Mt. Gox toegeschreven aan transaction malleability. Dit fenomeen vindt plaats doordat niet alle data bij een transactie is versleuteld met een handtekening. Het is daardoor mogelijk om de transactie te wijzigen, wat ook effect heeft op vervolgtransacties.

De onderzoekers benadrukken dat er niet is gekeken naar eventuele fouten in transacties die voor 1 januari 2013 hebben plaatsgevonden. Bij alle hacks op het Bitcoin-protocol zijn in totaal 302.000 Bitcoins betrokken, maar daarbij kan het dus ook gaan om andere handelsbureau’s. Van die 302.000 munten zijn een slordige 1.800 stuks aangevallen voordat Mt. Gox de diensten sloot. Met een succesratio van minder dan 80 procent zijn er maximaal 386 munten van Mt. Gox ontvreemd, maar daarbij wordt ervan uitgegaan dat alle aanvallen op Mt. Gox hebben plaatsgevonden.

Mt. Gox heeft vanwege het verdwijnen van een groot aantal munten uitstel van betaling aangevraagd in zowel Japan als de Verenigde Staten. Er zijn al langer vermoedens dat de vork anders in de steel steekt dan vooralsnog wordt beweerd. Mt. Gox meldde vorige week dat er 200.000 Bitcoins zijn teruggevonden in een digitale portemonnee die buiten gebruik was geraakt. Het aantal verloren munten ligt daarmee nu op 650.000 stuks.