1 min

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft uit een onderzoek geconcludeerd dat digitale valuta geen rijke toekomst tegemoet gaan. Digitaal geld heeft wel een zekere waarde als ruilmiddel, maar als oppotmiddel of rekeneenheid is de wisselende waarde funest.

Als we massaal op digitale munteenheden zouden overstappen, zouden we in de winkel te maken krijgen met sterk wisselende prijzen van producten. De digitale munteenheden hebben geen waardevastheid. Ook vindt DNB dat digitale valuta onveilig zijn. Het gemis van een centrale partij die verantwoording heeft voor het naleven van gebruiksvoorwaarden wordt ook genoemd.

Er zijn op dit moment meer dan 200 digitale valuta. Veruit het bekendste betaalmiddel is Bitcoin, dat de afgelopen maanden vaak in het nieuws is geweest. Een Bitcoin was lange tijd ongeveer 100 euro waard, maar steeg in minder dan twee maanden plots naar een waarde van meer dan 800 euro om vervolgens in een halve maand weer te zakken naar 400 euro. Momenteel is een Bitcoin nog ongeveer 300 euro waard.

Het gebruik van Bitcoin wordt volgens DNB ook overschat. Dagelijks vinden er nog geen duizend transacties plaats in Nederland, terwijl er ruim 16 miljoen euro-betalingen plaatsvinden.