2min

De rechtbank in Overijssel heeft vandaag besloten dat Bitcoins geen valuta zijn maar een ruilmiddel. Dit oordeelde de rechtbank in een rechtszaak tussen twee partijen waarbij de ene partij Bitcoins had verkocht aan de andere partij, maar deze vervolgens niet leverde.

De eiser in deze zaak had van de gedaagde 2750 Bitcoins gekocht voor een bedrag van 22.000 euro, vervolgens kreeg de eiser er slechts 990 geleverd. Nadat duidelijk werd dat de eiser de overige Bitcoins niet ging krijgen besloot deze naar de rechter te stappen.

Het belangrijkste punt in deze zaak was of de Bitcoins wel of niet moeten worden gezien als een valuta. Indien Bitcoins gelijk zouden staan aan een valuta dan moet de waarde van de ontbrekende 1260 Bitcoins worden betaald, nu de rechter heeft besloten dat Bitcoins een ruilmiddel zijn hoeft de gedaagde slechts het
verschil te betalen, plus een schadevergoeding van 1760 euro en de advocaatkosten van 2700 euro.

De rechtbank gaf aan dat Bitcoins geen wettig betaalmiddel zijn en daardoor niet kunnen worden gezien als valuta of "gangbaar geld". Voor de eiser is het wel jammer dat de uitspraak deze kant op valt, als de rechter Bitcoins wel als valuta had erkent dan had de eiser recht op zo’n 130.000 euro aangezien de waarde van Bitcoins flink zijn gestegen.

Advocatenkantoor Solv heeft nog wel wat twijfels bij de uitspraak, volgens hen laat het begrip "gangbaar geld" ruimte voor andere geldvormen en valuta dan de wettige betaalmiddelen. Ook zijn er steeds meer partijen die Bitcoins als betaalmiddel accepteren en erkennen van Dale en de Amerikaanse overheid de Bitcoins als virtuele munt. Het zou dus zomaar kunnen dat een andere rechter in hoger beroep tot een andere uitspraak komt.