2min

Microsoft heeft de zeer bekende Swiftkey toetsenbord-app overgenomen, dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Hoewel Microsoft geen overnamebedrag noemt weet de Financial Times te meldden dat Microsoft 250 miljoen dollar heeft betaald voor de populaire applicatie.

Swiftkey bestaat inmiddels sinds 2008 en heeft in de loop der jaren veel succes geboekt met zijn toetsenbord-applicatie. De app biedt de mogelijkheid om de standaard toetsenborden op Android en iOS te vervangen door een versie van Swiftkey. Microsoft heeft laten weten dat de ontwikkeling van het toetsenbord voor Android en iOS gewoon zal worden voorgezet, maar daarnaast zal de technologie van Swiftkey ook beschikbaar komen op Windows 10 Mobile.

De beste feature van Swiftkey is de manier waarop de app in staat is te voorspellen welk woord je aan het typen bent. Het heeft hiervoor zelf een kunstmatige intelligentie algoritme ontwikkeld dat deze voorspellingen doet, alle kennis van de afgelopen acht jaar zit in dit algoritme verwerkt.

Het algoritme is de afgelopen jaren flink verbeterd, eerst werden er analyses van woordvolgordes gedaan om het juiste woord te voorspellen, inmiddels is Swiftkey een paar stappen verder en wordt er echt gekeken naar de betekenis van woorden binnen hun context om suggesties te doen. Hierdoor is de app nog accurater geworden.

Swiftkey heeft wereldwijd 150 werknemers, waarvan de meeste op het hoofdkantoor in Londen. Daarnaast zijn er nog kleinere kantoren in San Francisco en Seoul. De meeste werknemers kunnen aan de slag bij Microsoft op de researchafdeling.

De meeste inkomsten haalt het bedrijf uit het leveren van de toetsenbord-apps voor BlackBerry en Samsung die deze op hun smartphones installeren. Of deze overeenkomsten nu onder druk komen te staan is onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft een populaire app koopt om nieuwe technologie in huis te halen. Eerder werden ook al Acompli, Sunrise en Wunderlist overgenomen door het bedrijf uit Redmond.