Uit een interview met Eddy Cue, de vicepresident software bij Apple, is duidelijk geworden dat het hele iOS-bètaprogramma eigenlijk een reactie is op het in eerste instantie falen van Apple Maps. Apple heeft destijds besloten om het proces te evalueren en verschillende grote aanpassingen door te voeren om eenzelfde scenario in de toekomst hopelijk te voorkomen.

In 2012 zag Apple Maps het levenslicht en de eerste versie werd geplaagd door fouten, wegen werden ineens afgekapt, huizen stonden ineens in een meer of midden op zee. De hoeveelheid fouten die nog bestonden in de eerste versie van Apple Maps was echt enorm. Uiteindelijk werd Scott Forstall ontslagen vanwege het falen van Apple-maps, hij was eindverantwoordelijk.

Tijdens het evalueren van de ontwikkeling van Apple Maps werd snel duidelijk dat er eigenlijk één groot probleem was tijdens het ontwikkelen van software, de testmogelijkheden waren veel te beperkt. Daarom werd uiteindelijk het bètaprogramma opgezet, waar inmiddels honderdduizenden mensen aan deelnemen. Hierdoor beschikt Apple over een groep testers, had dit programma bestaan voor de lancering van Apple Maps, dan was de eerste versie waarschijnlijk niet zo slecht geweest.

Voor Forstall kwam het uiteindelijk te laat, Cue heeft zijn verantwoordelijkheid beter ingedekt met het bètaprogramma. Apple Maps is uiteindelijk flink verbeterd maar dit heeft Apple wel enige tijd gekost, inmiddels concurreert Apple op zijn eigen platformen met Google Maps en Here WeGo. Volgens Cue is de ontwikkeling van Apple Maps echter nog lang niet voltooid, bij Apple ligt er nog steeds focus op de ontwikkeling van deze app. In de toekomst wil Apple de nodige kunstmatige intelligentie gaan toevoegen aan de app.