2min

Mozilla heeft een nieuwe versie van de Firefox-browser gepresenteerd, inmiddels is het bedrijf al aangekomen bij versie 50.0. De nieuwe versie is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux en beschikt over een aantal nieuwe features. Ook voor Android is er een nieuwe versie, maar die beschikt over minder nieuwe features.

Mozilla heeft met Firefox hoogtepunten gekend maar ook dieptepunten, het marktaandeel van Firefox is inmiddels al enkele jaren dalende en of het bedrijf ooit weer zo succesvol gaat worden is nog maar de vraag. De dominantie van Google Chrome is moeilijk te doorbreken.

Opgeven doet Mozilla niet en vandaag presenteert het versie 50.0 van de populaire browser. In deze versie is voor de Windows- en Mac-versie ondersteuning ingebakken voor WebM Eme WideVine, dat zal veel mensen weinig zeggen, maar het komt erop neer dat het mogelijk is om DRM toe te passen op video’s zonder dat daarvoor plugins hoeven te worden geïnstalleerd. Met DRM (Digital Rights Management) kan video content worden beschermd, zodat deze niet onrechtmatig kan worden gedeeld.

Verder is WebGL nu voor 98 procent beschikbaar voor alle gebruikers van Windows 7 en nieuwer. Ook is de optie om te zoeken in de pagina verbeterd, je kan nu zoeken op hele woorden. Verder heeft Mozilla de CTRL+TAB feature verbeterd, je kan nu door recent gebruikte tabbladen bladeren.

Het marktaandeel van Firefox staat weliswaar onder druk maar Mozilla heeft ook een hele hoop trouwe fans. Mozila is overigens ook begonnen met de ontwikkeling van een compleet nieuwe browser, deze draagt de naam Servo en moet in de toekomst mogelijk Firefox gaan vervangen. Zover is het echter nog niet.