2min

Samsung heeft een onderdeel van het Canadese NewNet Communication Technologies overgenomen, het gaat om de divisie met de naam NewNet die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van RCS, de geavanceerde opvolger van SMS, waarmee het mogelijk moet worden om ook foto’s en video’s te versturen.

De telecomindustrie is inmiddels al jaren in gesprek om SMS te gaan verbeteren, zodat het de concurrentie aan kan met diensten als iMessage, Telegram, WeChat en WhatsApp. We kunnen wel stellen dat MMS is mislukt maar de telecomproviders balen ervan dat de SMS-inkomsten grotendeels zijn opgedroogd en hopen met het nieuwe initiatief weer wat terug te gaan winnen.

De GSM Association zal binnenkort de nieuwe standaard bekend gaan maken voor wat het noemt Universal Profile for Advanced Messaging, kort samengevat SMS 2.0. Dit zal ongetwijfeld een doorontwikkeling zijn van de RCS-technologie waar het bedrijfsonderdeel dat Samsung nu overneemt in is gespecialiseerd. Samsung zal dus een grote rol gaan spelen in deze nieuwe SMS-standaard.

Telecomproviders zullen allemaal hun best gaan doen om het beste te maken van deze nieuwe standaard om zo weer een nieuw inkomstenmodel te genereren voor SMS-berichten. Of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag. Hoewel alle providers eraan mee zullen werken en ook Google integratie zal inbakken in Android voor de nieuwe standaard, heeft Apple aangegeven niet mee te spelen. De iPhones zullen dus geen ondersteuning krijgen voor de nieuwe SMS-standaard.

Wat Samsung heeft betaald voor NewNet is niet duidelijk en zal ook niet bekend worden gemaakt. Wel wilde Samsung kwijt dat het bedrijfsonderdeel verder gaat als dochteronderneming onder de naam NewPace, de naam die het bedrijf vroeger ook had voordat het werd overgenomen door de Canadezen.