2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Apple probeert ontwikkelaars al jaren aan te moedigen om oude applicaties compatibel te maken met de 64-bit processoren die het sinds de iPhone 5S gebruikt. Met iOS 11 zou Apple ontwikkelaars gaan dwingen om dit te doen. Het gevolg daarvan is dat zo’n 187.000 apps wellicht niet meer bruikbaar zijn straks.

Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Sensor Tower, zoals gerapporteerd door Mashable. In nieuwe versies van iOS zijn al waarschuwingen te zien dat “deze app mogelijk niet werkt op toekomstige versies van iOS”. Dat leidt tot speculatie dat Apple eindelijk stopt met het ondersteunen van verouderde apps.

Hoeveel verouderde apps er precies zijn, is altijd de vraag geweest. Sensor Tower biedt daar voor het eerst enige context over. Het schrijft dat acht procent van alle applicaties voor iOS enkel gebouwd zijn voor 32-bit apparaten. Tegelijk merkt men op dat het gaat om een voorzichtige schatting.

De cijfers van Sensor Tower zijn namelijk gebaseerd op de aantallen apps die voor 2013 gelanceerd werden en daarna geen update meer hebben gekregen. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn, dat het daadwerkelijke aantal nog hoger ligt. Ontwikkelaars van die apps zouden dus snel met een software-update moeten komen, om hun apps ook te laten werken op toekomstige versies van iOS.

Apple moedigt dit al enige tijd aan door waarschuwingen te tonen bij verouderde apps. Daar viel tot op heden te lezen dat de apps mogelijk langzaam werken wegens verouderde software. Verder heeft het bedrijf al een flink aantal verouderde apps verwijderd. Sinds afgelopen herfst verwijderde Apple zo’n 47.000 apps die lange tijd geen updates ontvangen hadden.

Verwacht wordt dat Apple de nieuwe versie van iOS introduceert tijdens de WWDC-conferentie in juni. Daarna zal er een publieke bèta beginnen, om de versie zo rond september definitief op de markt te brengen, tegelijk met een nieuwe iPhone.