Symantec heeft naar aanleiding van een whitepaper een blog geschreven waarin de beveiliging van stem-activerende slimme speakers centraal staat. Daarin komen producten als Google Home en Amazon’s Echo Dot voorbij. Mede doordat Symantec ze na smartphones als de volgende grote stap voor spraakassistenten ziet.

Het advies gaat in op wat een consument moet weten voordat zulke apparaten in huis gehaald worden, die luisteren naar privéconversaties. Eén van de waarschuwing is dan ook om extra op te letten bij welke accounts de gebruiker koppelt aan de assistent. Er wordt zelfs aangeraden om een andere account te maken als er geen plannen zijn om agenda’s of adresboeken te gebruiken.

Wat betreft Google Home geeft Symantec aan dat persoonlijke resultaten uitgeschakeld kunnen worden om een rol van betekenis te spelen. Ook zijn er maatregelen te treffen wat betreft aankopen. Als een gebruiker niet of zelden aankopen doet dan kan producten kopen met het apparaat uitgeschakeld worden. Het is tevens mogelijk om een wachtwoord in te stellen voor aankopen.

Veel tips

Een ander prominent advies is zo nu en dan gevoelige opnames te verwijderen. Kanttekening is wel dat dit de kwaliteit van de dienst kan aantasten. Apparaten leren namelijk hoe de gebruikers spreken. Symantec adviseert anderzijds serviceaccounts gelinkt aan het apparaat met een sterk wachtwoord en 2FA te beveiligen, indien mogelijk. Het is daarbij verstandig om een WPA2-versleuteld wifi-netwerk thuis te gebruiken en niet open-hotspots.

Symantec geeft nog veel meer tips om de best mogelijke beveiliging in slimme huizen te realiseren. Bijvoorbeeld het niet delen van gevoelige informatie zoals creditcardgegevens met de spraakassistent, het uitschakelen van de slimme speaker indien niet gebruikt en een gast wifi-netwerk vallen eronder. Het is tevens verstandig om goed op te letten bij notificatie e-mails, met in het bijzonder nieuwe bestellingen voor goederen of diensten.

Om de volledige gids met tips van Symantec te lezen, dien je hier te klikken.