3min

Tags in dit artikel

,

Ruim 1 miljard apparaten wereldwijd maken gebruik van de Google Assistant, de slimme assistent van Google. Deze assistent werkt op smartphones, televisies, smartwatches en slimme speakers. Bijna ieder slim apparaat heeft tegenwoordig ondersteuning voor slimme assistenten van Google, Apple of Amazon. In Nederland maken we massaal gebruik van Google en dat betekent dat veel Nederlandse huishoudens een Google Home zullen worden.

De populariteit van de Google Assistant valt te verklaren door de taal. De Google Assistant leerde in 2018 ook Nederlands spreken en dat was het startsein van een enorm snelle ontwikkeling en omarming door het publiek. Volgens Google zag geen enkel anders land vijf maanden na de lancering zoveel gebruik als in Nederland. Google kreeg daardoor meteen een flinke voorsprong op Amazon en de Engelstalige assistent Alexa.

Amazon is vooral in de Engelstalige landen heel groot in de wereld van smart homes en timmert al jaren aan de weg om de centrale rol in te nemen in de smart homes. Google maakt echter een flinke inhaalslag. Waar Amazon tijdens CES 2019 bekend maakte dat Alexa op 100 miljoen apparaten wereldwijd draaide, liet Google dus weten dat er inmiddels een miljard apparaten de Assistant hebben. Dat is dus tien keer zoveel, terwijl het aantal in mei 2018 nog bleek steken op 500 miljoen.

In een paar maanden tijd is dat aantal apparaten met Google-ondersteuning verdubbeld. Volgens Google is het gebruik in de afgelopen twaalf maanden zelfs verviervoudigd. Dat toont aan hoe hard de ontwikkelingen gaan. De Assistant is nu in dertig talen beschikbaar in tachtig landen en tijdens de aankondigingen op CES kwam duidelijk naar voren dat de Assistant zelf ook nog lang niet is uitgeleerd. Zo komt er binnenkort een tolkfunctie om een gesprek bijna live te vertalen in 27 talen. De Assistant krijgt ook een plekje in Google Maps, waardoor ook iedere iPhone gebruik kan maken van deze slimme assistent.

Met het recent aangekondigde Google Assistant Connect wordt het voor derde partijen eenvoudiger om de Google Assistant in hun eigen apparaten in te bouwen. Nog meer slimme apparaten krijgen daardoor de slimme functies van de Assistent,  zoals een aangekondigde slimme wekker van Lenovo of de slimme speakers van Sonos. Zo worden steeds meer apparaten aangesloten op het platform van Google en worden smart homes dus voor een groot gedeelte bestuurd door dit smart home platform.

Ze hebben heel slim een Google Home Mini voor een laag bedrag in de markt gezet als bediening oor het smart home platform. Deze slimme speaker is voor veel Nederlanders een instapmodel en mensen kopen het om het uit te proberen. Bij de volgende grote aankoop van een smart home apparaat denken ze dan wel na over de koppeling van het nieuwe apparaat met Google. Google wordt dus de basis, het startpunt voor het opbouwen en uitbreiden van smart homes in veel Nederlandse huishoudens.

De grote vraag is nu of Google deze voorsprong in Nederland nog uit handen gaat geven. Met de constante stroom aan vernieuwde producten en mogelijkheden hebben ze goud in handen. Niet alleen vanwege de software, maar ook vanwege de hardware. Google maakt immers de slimme speakers, zoals de Google Home, maar ze zijn ook eigenaar van Nest. Dit bedrijfsonderdeel is heel sterk in het maken van slimme thermostaten, videodeurbellen, camera’s en rookmelders omdat ze makkelijk in gebruik en van goede kwaliteit zijn

De combinatie van gebruiksvriendelijke software, goede eigen smart home apparaten en de immense hoeveelheid aan ondersteunende apparaten van andere leveranciers maakt dat Google niet meer weg te denken is uit smart homes. We durven daarom wel te stellen: ook jouw smart home wordt een Google Home.