2min

Alphabet zou van plan zijn om dochterbedrijf Nest onder te brengen in het hardware-team van Google. Eerder was het bedrijf al onderdeel van Google, maar na de herstructurering in 2015 viel het onder Alphabet. De Wall Street Journal schrijft nu op basis van bronnen over de plannen.

Toen Nest verder ging als dochter van Alphabet was het de bedoeling dat de slimme thuisapparatuur los zou functioneren van Google. Als het bedrijf onder Google komt te vallen, kunnen diensten van de zoekgigant worden geïntegreerd in de apparatuur. Nu werken de internet-verbonden thermostaten, rookdetectors en beveiligingscamera’s met de virtuele assistent van Google en Amazon.

Door Nest en de 1000 werknemers onderdeel te maken van Google wijkt Alphabet af van zijn oorspronkelijke intenties. Naast Nest gingen ook het onderzoekslab en de levenswetenschapsdivisie zelfstandig functioneren. Daarbij was de bedoeling om met onder andere een eigen hoofdkwartier en sollicitatieproces te komen. CEO Larry Page verklaarde in zijn brief dat het centrale doel van Alphabet-bedrijven is om onafhankelijkheid te hebben, alsmede het ontwikkelen van hun eigen merken.

Logische stap?

Toch gaven voormalig-medewerkers van Nest aan dat de afscheiding vaak niet veel uithaalde. Er was overlapping bij meerdere onderdelen, zoals fabricage en retail distributie. Er zou een moment geweest zijn waar beide partijen aan een zelfde softwareproduct werkten, genaamd Weave. Een oud-manager stelt tegenover de Wall Street Journal dat het hem verbaast dat het zolang duurde voor de samenvoeging. De bestuurder noemt sales- en marketingperspectief als voorbeeld, waarbij beide bedrijven contact zoeken met dezelfde retailers.

Google kwam na de afsplitsing met meer eigen hardware, zoals de Pixel-smartphones en de slimme speaker Home. Wellicht dat de samenvoeging ook een poging is om de concurrentie met Amazon beter te kunnen aangaan. Home moet het immers opnemen tegen Amazon Echo, terwijl er recentelijk nog een beveiligingscamera geïntroduceerd werd om deuren te ontgrendelen. Dat heeft weer wat weg van een aanval op Nest.