Google’s overname van Nest Labs wekt onrust over privacy

In het begin van deze week werd door Google bekendgemaakt dat het Nest Labs overneemt voor een bedrag van 3,2 miljard dollar. The Seattle Times heeft enkele Nest-gebruikers aan een interview onderworpen en maakte daarna de balans op: Fans van het eerste uur zijn niet blij met de overname.

Doordat Nest Labs zich onder de gelederen van Google zal schikken, maken de geïnterviewde personen zich zorgen om hun privacy. De redenering erachter is redelijk recht door zee: Google weet al alles van wat we doen op het internet en deelt die data om gericht te kunnen adverteren. Nu wil de zoekgigant ook weten wat we doen in ons leven buiten het internet om.

Marc Rotenberg van het Electronic Privacy Information Center meldt dat hij zijn Nest-thermostaat zal vervangen door een alternatief, "want Google respecteert grenzen niet". Hierbij noemt Rotenberg als voorbeeld Google’s besluit om persoonsgegevens van al zijn diensten samen te voegen. Het ging destijds om meer dan 60 services die google biedt.

Een topman van AOL tweette: "Ter informatie: Dankzij de ingebouwde sensoren van Nest weet Google wanneer je thuis bent, in welke kamer je je bevindt en wanneer je weg bent."

David Chartier, tech-redacteur en Nest-fan van het eerste uur, heeft een soortgelijke mening en is eveneens van plan om een nieuwe thermostaat te kopen. Chartier noemt Google’s recente besluit om contacten in Gmail en Google+ samen te voegen als een van de redenen om je zorgen te maken over je privacy als het Google betreft.

"We melden ons aan voor één of meer diensten, de gebruiksvoorwaarden die daaraan verbonden zijn stellen X, Y en Z over de informatie die we verstrekken. Daar gaan we mee akkoord, maar later voegt Google stilzwijgend ook A, B en C toe, waarmee je nooit akkoord bent gegaan. Een jaar later wordt daar nog eens D, E en F aan toegevoegd, waar je ook mee akkoord zal gaan als je de dienst wilt blijven gebruiken. Je moet wel, want inmiddels is de dienst vergeven van belangrijke data voor je werk en persoonlijk gebruik."

Bron:The Seattle Times