Google brengt lichtere Android Oreo-versie voor budgettelefoons uit

Google brengt lichtere Android Oreo-versie voor budgettelefoons uit

Google heeft tijdens een evenement in India bekendgemaakt dat Android Oreo (Go Edition) uitgerold wordt. Het gaat hier om een wat lichtere versie die speciaal ontworpen is voor het kunnen draaien op minder krachtigere smartphones. In bepaalde gevallen zou dit prestatieverbeteringen opleveren.

Het geoptimaliseerde besturingssysteem zou bijvoorbeeld applicaties 15 procent sneller kunnen opstarten dan de standaard versie. Er zijn daarbij Google-apps aanwezig die opnieuw gebouwd zijn voor een betere ervaring op de lichtere toestellen. Samen verminderen zij het opslagverbruik met 50 procent ten opzichte van een standaard Android Nougat-installatie. Nougat is de Android uitvoering die vorig jaar verscheen, Oreo is van dit jaar.

Besparing

Google belooft bij deze uitvoering dezelfde security features als bij de standaard Android Oreo. In de Play Store vinden gebruikers uitgelichte applicaties die speciaal ontworpen zijn voor Go Edition-apparaten. Toch zijn er ook standaard geïnstalleerde apps die geoptimaliseerd zijn voor de smartphone, zoals Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go en Files Go.

Doordat de Data Saver-optie standaard ingeschakeld is, kunnen gebruikers volgens de maker een databesparing van 600MB per jaar realiseren. De nieuwe uitvoering is dan ook vooral gericht op landen waar consumenten doorgaans wat minder te besteden hebben. Daarbij benadrukt het bedrijf dat India de prioriteit heeft, waar problemen opgelost moeten worden en innovaties kunnen ontstaan voor de gehele wereld.

Android 8.1 Oreo

Het beschikbaar maken van de Go Edition gaat samen met de lancering van Android 8.1 Oreo, die beide morgen zullen lanceren. Deze uitvoering van Android Oreo wordt ook wel gezien als een grote update, waar meerdere functies centraal staan. Onder meer slimmer leren op de achtergrond, nog maar één notificatiegeluid per seconde en een aangepast design behoren ertoe. De hamburger-emoji krijgt ook een update door de kaas te verplaatsen van onder het vlees naar boven het vlees. Dit zorgde op social media voor wat spot.