Nokia heeft ’s werelds eerste 3GPP-compatibele mobiele telefoon aangekondigd die zowel werkt in GSM 900/1800-frequenties als op het WCDMA-protocol (Wideband Code Division Multiple Access). Het technische ontwerp van de nieuwe Nokia 6650 is gebaseerd op een oplossing die zowel de GSM- als WDCMA-chips integreert in één circuit, wat borg staat voor een lange spreektijd (tot 2 u 20 min bij WCDMA en tot 2 u 40 min bij GSM) en standby-tijd (tot 14 dagen).

De Nokia 6650 is de eerste telefoon van Nokia die de mogelijkheid biedt om tegelijkertijd beeld en geluid op te nemen. De VGA-camera kan snel geactiveerd worden door gewoon de lensklep van de camera te openen. Naast stilstaande beelden kunt u ook videoclips van twintig seconden opnemen – met geluid – in 4096 kleuren. De gebruikers kunnen de foto’s of clips bekijken en opslaan op de Nokia 6650. Ze kunnen ze ook als multimediabericht versturen naar een compatibele telefoon of een e-mailadres.

De Nokia 6650 bevat ook een WAP 1.2.1 browser die ondersteund wordt door GPRS, de MIDP JavaTM 1.0-technologie om extra toepassingen te downloaden op de telefoon, ondersteuning voor polyfone beltonen, een Wallet-toepassing voor mobiele transacties en uitstekende mogelijkheden voor dataconnectiviteit via USB, Bluetooth en infrarood. Dankzij de ondersteuning voor WCDMA-bandbreedte die geïntegreerd is in de nieuwe telefoon genieten mobiele professionals via hun laptop een aanzienlijk snellere dataconnectiviteit dan via een vaste modem.

De Nokia zal eind 2002 beschikbaar zijn. Omdat er dan nog geen 3G diensten voor handen zijn, worden de eerste commerciele leveringen pas medio 2003 verwacht. Over de prijs is nog niks bekend.