2min

Tags in dit artikel

,

BeOS is een besturingsysteem dat ver voor zijn tijd was. BeOS wat afkomstig is van het bedrijf Be had een besturingsysteem gemaakt wat zo simpel en goed was dat er geen andere besturingsysteem wat simpel voor de consument was aan kon tippen. Wat BeOS dan de grond geboord heeft is waarschijnlijk lot en een matige marktstrategie. BeOS werkt perfect op meerdere CPU’s zodat het een razendsnelle besturingsysteem word, daar was de hardware van Be (BeBox) ook op gericht.

De installatie van Be is meer dan perfect, het is vrijwel plug-and-play en daardoor ontzettend makkelijk. Toen BeOS toch minder bleek te presteren werd BeOS ook perfect compatible gemaakt voor de ook nu nog beste thuiscomputer de power pc (waar de macs van Apple ook onder vallen). Nu draait BeOS ook op x86’s van 200mhz pertiums tot de pentium vier en de AMD Athlons, Durons etc. BeOS had van begin af aan al een geweldige memorymanagement, iets was beide Windows en MacOS beide nog steeds moeten missen. Ook een Tracker filebrowser die anders werkt dan Explorer van Windows en Nautilus van het Gnomeproject. BeOS is gebouwd rond een microkernel, hetzelfde als het besturingsysteem Hurd van het Gnuproject. Als programma’s gebruikt BeOS programma’s van het Gnuproject wat stabiele en opensource programma’s zijn. Alhoewel het support voor USB verre van goed is, is de support voor FireWire voor erg goed.

BeOS is een paar maanden geleden gekocht voor slechts 11 miljoen door PalmOS. Dit is bitter omdat Apple BeOS wou kopen voor 100 miljoen van Be, dit bod had Be afgeslagen. BeOS blijkt nog echt in leven te zijn en zet zijn ogen weer op succes. Het PPC (powerpc) systeem lijkt ook veel belovend nu veel besturingsysteem al op het computersysteem lijken te zitten.

Screenshot Beos