1 min

Tags in dit artikel

,

BeOS zal een nieuwe versie krijgen. Het ooit zo veelbelovende besturingssysteem, dat zijn tijd altijd ver vooruit was, zal onder handen worden genomen, door softwarebedrijf YellowTab. YellowTab kreeg officieel toestemming van maker Be om met de broncode aan de slag te gaan en een nieuwe versie te maken. De nieuwe versie zal Zeta gaan heten. Er is een eerste betaversie uitgekomen, die uitgebreid getest is door Experts. Zij zijn matig enthousiast over het besturingssysteem.

In Zeta zijn de oude kenmerken van het oude BeOS bewaard gebleven. Zo kan Zeta goed met mediabestanden overweg, en start het snel op. De installatie van de beta versie neemt een kleine 15 minuten in beslag, en zal zo’n 1Gb op een schijf innemen. De reviewers die Zeta uitgebreid getest hebben, benadrukken echter dat er nog een flink aantal bugs in het besturingssysteem zitten.

Zo duurt het opstarten nog te lang, worden lettertypes niet goed weergegeven, en schort er van alles aan de beveiliging van netwerkverbindingen. De systeemspecs om Zeta te kunnen draaien zijn werkelijk minimaal. Een oude pc met 200 MHz en 48 Mb geheugen is al voldoende om Zeta goed en stabiel te kunnen draaien. Wanneer er een echte release van Zeta komt is nog niet bekent.