2min

Tags in dit artikel

, ,

De computer moet ook voor minder valide kinderen, een uitkomst bieden. Zo beredeneerden Drie Nederlandse studenten Muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De drie studenten hebben namelijk een racespel ontwikkeld voor blinde en slechtziende kinderen… De naam van het spel is “Sneller” en is bedoeld als een eerste poging om een volwaardig spel voor slechtzienden af te leveren.

Terwijl ziende spelers zich helemaal kunnen uitleven in de gigantische en prachtig vormgegeven 3D-werelden van bijvoorbeeld Unreal of GrandPrix, moesten blinde spelletjesliefhebbers het stellen met simpele games als Memory of Yahtzee. De drie studenten, Richard van Tol, Sander Huiberts en Hugo Verweij, bedachten nu een nieuw concept. Hierbij werd geluid centraal gesteld. “Met Sneller proberen we een ontwerpproces te laten zien geheel op basis van geluid. We hebben gekeken naar de essentie van een (race)spel en hebben geprobeerd deze te vertalen naar een leuk en uitdagend spel”, aldus de makers.

In het spel moet de speller een nieuw racevoertuig testen, met de naam de “Shuttle”. De speller word geholpen door een virtuele bijrijder genaamd Bob. Bob geeft tal van aanwijzingen zodat de bestuurder van de Shuttle zo goed en snel mogelijk door het traject te loodsen. Onderweg zin diverse ‘boosters’ te verzamelen waardoor het voertuig sneller gaat. . Sneller is ontwikkeld in samenwerking met het Bartimeus-instituut voor blinden.

Er is ook een Engelstalige versie van het spel te downloaden onder de titel “Drive”. Van beide varianten is een mp3-versie van 38 Mb beschikbaar en een versie in cd-kwaliteit van 115 Mb.

Niet lang geleden zijn er nieuwsberichten geplaatst over toepassingen voor blinden en slechtzienden in de wereld van de multimedia. Deze zijn te bezoeken via deze hyperlinks: