min

Tags in dit artikel

, ,

De Deense Antipiratgruppen (APG) heeft boetes verstuurd naar 150 Deense gebruikers van de peer-to-peerdiensten KaZaA en eDonkey. Van de gebruikers is volgens APG bekend dat zij illegale spellen, films of muziek hebben aangeboden. Dit schrijft de Deense website Computerworld.dk. De boetes variëren in hoogte van 135 euro tot meer dan 13.000 euro. De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid illegaal materiaal dat is aangeboden. Voor het aanbieden van een auteursrechtelijk beschermd muziekalbum brengt de Deense variant van stichting Brein 8 euro in rekening, voor een speelfilm is dit 35 euro en voor een complete game loopt de boete op tot ruim 40 euro.

Naast de boete brengt de APG ook een schadevergoeding in rekening door het boetebedrag op de acceptgiro te verdubbelen. In totaal is voor ruim 130.000 euro aan boetes verstuurd. De Deense piraterijjagers hebben de boetes kunnen versturen dankzij een gerechtelijke uitspraak. De groep is met succes naar de rechter gestapt met het verzoek de adresgegevens te krijgen die bij de gebruikte IP-nummers behoren. De Deense providers hebben vervolgens te horen gekregen dat zijn aan dit verzoek mee moesten werken.

Gebruikers die de boete niet voor 1 december betalen zullen door de APG worden aangeklaagd. Vervolgens zal de rechter moeten bepalen of de groep voldoende bewijs heeft (onder meer door screenshots) dat de gebruikers schuldig zijn aan piraterij. Of Nederlandse gebruikers van peer-to-peer diensten binnenkort ook boetes op de deurmat kunnen verwachten is niet bekend. Bij stichting Brein was niemand bereikbaar voor commentaar.