min

Tags in dit artikel

,

Het Duitse Mobile Scope, een in 2001 opgericht bedrijf dat zich ten doel stelt om mobiel entertainment te creëren, levert het spel Dungeon Keeper (van EA) voor i-mode. Ook Ice Age is binnenkort te verwachten op mobieltjes. Harry van Horen, vertegenwoordiger van Mobile Scope in Nederland, is aan het onderhandelen met diverse Nederlandse partijen om Ice Age te verkopen en verwacht op termijn nog meer gelicenseerde spellen voor mobieltjes.

Volgens van Horen raakt de markt van mobiele telefoons dusdanig verzadigd dat steeds meer verkopers zich op de verkoop van content gaan richten. Volgens hem stapt de Free Record Shop bijvoorbeeld, binnenkort af van de verkoop van mobiele telefoons. "Daarom hebben ze dan ook een portal waar games digitaal kunnen worden opgehaald, genaamd freemobile.nl."

Zo springt de Free Record Shop in op de mobile-gaming trend en pikt de winkelketen nog een graantje mee van de nieuwe ontwikkelingen. Volgens Van Horen is ‘mobile gaming’ een andere markt dan de huidige gamesmarkt en vormt het geen bedreiging. "Het is vooral interessant voor kids en jongeren tot een jaar of twintig die niet het geld hebben om een pc- of consolespel te kopen. Het wordt wel een hele grote trend, maar het zal niet de console of pc vervangen. Je moet het zien als een soort Game Boy, iets wat je naast de pc of console hebt."

Als het op de mobieltjes zèlf en niet op de games aankomt, ziet Van Horen nog wel groei door toekomstige technologieën zoals Java- en Wap2-telefoons. "Nog maar acht procent van de nu uitgeleverde mobieltjes is uitgerust met Java. I-mode en Vodafone groeien volgens mij minder sterk. En O2’s XDA bijvoorbeeld is wel een heel mooi apparaatje, maar ik vraag me af of de gebruiker wel bereid is daar zoveel voor te betalen."