1 min

Microsoft is een wereldwijde campagne begonnen onder overheden en overheidsinstanties tegen het gebruik van open-sourcesoftware in het algemeen en Linux in het bijzonder, zo meldt WinInfo. De aanleiding zou zijn dat in verschillende Latijns-Amerikaanse landen recent overheidsinstellingen zijn overgestapt op open-sourcesoftware.

In de campagne, die in verschillende landen is opgedoken, stelt Microsoft dat open-sourcesoftware een bedreiging vormt voor commerciële softwarebedrijven. Het gevaar zit hem in de licentie waaronder alle open-sourcesoftware valt, de GNU General Public License (GPL). De GPL stelt dat broncodes vrij beschikbaar zijn en door iedereen mogen worden aangepast, mits de aanpassingen ook weer beschikbaar worden gesteld.

Microsoft wijst erop dat wanneer ontwikkelaars Microsoft-code integreren in open-sourceprogramma’s de, geheime, Microsoft-code juridisch gezien openbaar zou moeten worden gemaakt. In open-sourcekringen wordt gesproken van ‘het zoveelste rookgordijn’. Overigens heeft Microsoft nog weinig succes met de campagne bij de diverse overheidsinstanties, zo meldt WinInfo. De National Security Agency (NSA , bekend van het wereldwijde afluisternetwerk Echelon) heeft recent nog een ‘superveilige’ Linux-versie uitgebracht.