1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Softwaregigant Microsoft gaat zijn strategie honderdtachtig graden draaien en vanaf 2004 software introduceren gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux. Met deze opmerkelijke voorspelling komt marktonderzoeker Meta Group. Microsoft ontkent plannen te hebben om software te gaan ontwikkelen voor Linux. De open source software standaard vormt echter een steeds grotere bedreiging voor het bedrijf. Meta Group voorspelt dat Linux gebruikt zal worden op bijna de helft van alle nieuwe servers in 2007. Momenteel heeft Linux op de servermarkt een marktaandeel van 15 tot 20 procent.

Door de groeiende populariteit van Linux wordt het voor Microsoft steeds moeilijker om Linux te negeren. "We gaan ervan uit dat Microsoft vanaf eind 2004 voorzichtig begint met het op de markt brengen van componenten voor de Linuxomgeving. Dit zal uiteindelijk uitgroeien tot Linux-variaties van de grote Microsoft back-office producten, zoals SQL Server, IIS en Exchange." Meta Group gaat ervan uit dat Microsoft tot slot zal komen tot een nieuwe prijsstelling voor zijn Windows server besturingssysteem om te kunnen blijven concurreren tegen Linux.

In een reactie zegt Peter Houston, senior director van de Microsoft server groep, niet op de hoogte te zijn van welke pogingen dan ook om Linux producten op de markt te brengen. "Wij zetten alles in op Windows, en geloven dat klanten krijgen wat we beloven."