2min

Tags in dit artikel

, , ,

Sun Microsystems heeft op LinuxWorld in New York een groot aantal producten, diensten en initiatieven aangekondigd, die duidelijk maken dat het Sun ernst is met de ondersteuning van Open Source in het algemeen en Linux in het bijzonder. De aankondigingen zijn bedoeld om Sun meer toegang te geven tot de x86-servermarkt. Sun gaf aan dat het op softwaregebied nu vrijwel alle Sun ONE-producten ook beschikbaar heeft voor Linux-omgevingen, inclusief de Sun ONE Application Server 7 en Sun ONE Directory Server 5.1. In de afgelopen zes maanden is het aantal Linux-toepassingen gegroeid van twee naar zeven.

Sun draagt verder bij aan de open source-ontwikkelingen op het gebied van grid computing door het beschikbaar stellen van haar Grid Engine Portlet voor het open source Grid Engine Project. De portlet integreert Sun ONE Grid Engine-software met Sun ONE Portal Server-technologie en biedt een open source code base waarmee op veilige wijze grid-onderdelen via een portal gebruikt kunnen worden vanuit vrijwel elke locatie, zowel binnen als buiten de firewall.

Samen met Ximian wordt de Sun ONE Evolution Connector geïntroduceerd, een gezamenlijke oplossing die voorziet in een open en laaggeprijsd communicatie- en groupware-alternatief voor Linux- en Solaris-desktopgebruikers. Het voorziet in integratie met de open source Evolution-e-mail en -werkgroepagenda. Gebruikers hiervan kunnen zo eenvoudig samenwerken met Windows-gebruikers.

Mad Hatter, Sun’s Linux-desktop, zal voorjaar 2003 in bètatest uitkomen en wordt zomer 2003 verwacht. Sun’s desktopstrategie integreert de Linux-desktop met een nieuwe client waarmee de noodzaak en kosten voor traditionele desktopomgevingen verdwijnen, terwijl beveiliging toeneemt. Het Mad Hatter-project is gebaseerd op open source-technologie en open standaarden, inclusief GNOME, Mozilla en StarOffice. Het is een ideaal alternatief voor grote zakelijke omgevingen met behoefte aan kantoorautomatisering en communicatiemiddelen.