Sun Microsystems heeft een nieuwe afdeling opgezet die alle open source activititeiten van het bedrijf gaat coördineren. In totaal gaat om meer dan 20 projecten die door de afdeling begeleid zullen worden.

Het zogeheten Open Source Office (OSO) staat onder leiding van Simon Phipps die momenteel al hoofd is van de open source activiteiten. Het centraliseren van alle open source projecten brengt meer orde in de groeiende hoeveelheid open source werk van het bedrijf.
De OSO is een direct gevolg van de belofte van Sun’s directeur Jonathan Schwartz om alle software van Sun op den duur open source te maken.

Vorige maand kwam Sun al met OpenSSO, waarmee Sun’s ‘web single sign-on technologie in het Java Enterprise System open source werd. Daarnaast heeft het bedrijf reeds 1.600 API’s en miljoenen regels code van haar Solaris besturingssysteem heeft vrijgegeven, voor haar Open Solaris project.

Volgens Sun zorgt het open source maken van haar producten ervoor dat er communities van ontwikkelaars rond haar technologieën ontstaan waarmee de innovatie gestimuleerd wordt en Sun haar eigen producten kan verbeteren. Het Open Solaris project bijvoorbeeld, telt momenteel 70.000 geregistreerde deelnemers, die inmiddels al negen patches hebben ontwikkeld en nog eens zeventien patches in de planning hebben staan.

Verder heeft Sun een open source ombudsman aangesteld die zal zorgen voor het contact tussen Sun en de open source gemeenschappen. Problemen die gebruikers tegenkomen kunnen ze melden bij de ombudsman, die de problemen op zijn beurt door zal spelen naar de verantwoordelijk personen binnen Sun.