1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Europese Commissie wil met een officiële procedure een einde maken aan de in haar ogen te grote invloed van de Nederlandse staat bij telecombedrijf KPN. Volgens bronnen in Brussel besluit men volgende week vrijwel zeker om een ‘beredeneerde opinie’ te sturen richting Den Haag over de kwestie. De Staat heeft nog altijd een zogeheten gouden aandeel in de het bedrijf, dat is voortgekomen uit het voormalige staatsbedrijf PTT. Zo kan ‘Den Haag’ veel invloed uitoefenen op het beleid van KPN. Ook bij postbedrijf TPG zou de invloed van de staat nog te groot zijn.

De Europese Commissie houdt deze speciale relatie al sinds juli 2000 in de gaten, toen ze een eerste stap zette in een procedure. Zij wil vooral weten of de overheid met het gouden aandeel investeerders uit andere EU-landen kan dwarszitten.

Dat het pas nu tot een volgende stap komt, komt doordat de commissie eerst de uitkomst van een juridische procedure wilde afwachten in een soortgelijke kwestie tegen Frankrijk en Portugal. Het Europees Hof in Luxemburg bezorgde de haar vorig jaar juni een klinkende overwinning. Sindsdien heeft het departement van EU-commissaris Bolkestein de oude zaken afgestoft. Nederland moet de brief die het binnenkort kan verwachten, binnen twee maanden beantwoorden, anders sleept de commissie Nederland voor de rechter.