2min

De Europese Commissie heeft een grootschalig onderzoek aangekondigd naar de overname van KPN-dochter Base door Liberty Global. De telecomprovider in België is in principe verkocht door KPN aan Liberty Global maar moet hiervoor toestemming hebben van de Europese Commissie, die krijgt het niet zomaar, er volgt nu eerst een uitgebreid onderzoek.

KPN en Liberty Global hadden waarschijnlijk gewoon gehoopt op toestemming in plaats van een uitgebreid onderzoek, nu gaat het afronden van de overname ongetwijfeld langer duren dan gepland. Brussel is bang dat door de overname de prijzen van de Belgische telecomproviders gaan stijgen en er minder keuze en innovatie komt. Dit is nadelig voor de Belgische consument en dat moet dan ook voorkomen worden.

Liberty Global is al eigenaar van de Belgische provider Telenet en met de overname van Base verdwijnt er een speler op de Belgische markt. Telenet is echter een virtuele provider en heeft geen eigen netwerk, terwijl Base dat wel heeft. Daarom is de aankoop van Base ook een interessante optie. Telenet gebruikt nu het netwerk van Mobistar. Mocht de overname doorgang vinden blijven er drie grote providers over in België, Mobistar, Proximus en Telenet. Recent heeft de Europese Commissie een overname afgekeurd in Denemarken omdat er dan maar drie telecomproviders over zouden blijven en dat biedt te weinig keuze voor de Deense burger. In België zou nu hetzelfde kunnen gebeuren. Al is er een belangrijk verschil en dat is dat Telenet geen eigen netwerk heeft.

KPN heeft laten weten dat het op de hoogte is van de beslissing om een onderzoek in te stellen en dat het vertrouwen heeft dat de overname gewoon door kan gaan.