1 min

Tags in dit artikel

In Schotland, zullen twee dorpen een primeur krijgen. Stonehaven en een dorp waarvan de naam niet is prijsgegegeven zullen een tweewegverbinding krijgen die snelheden kunnen bereiken tot maar liefst 2 MB per seconde. De inwoners krijgen voor zo’n dertig Engelse pond, wat gelijk is aan ongeveer 37 euro, een internetverbinding via het stopcontact. Tot dusver is het een project die op kleine schaal word uitgevoerd. In theorie werkt het redelijk simpel. Het signaal wordt verstuurd over de normale elektriciteitsbedrading en komt binnen door het stopcontact.

Indien het project succesvol is en geld op zal leveren dan zal, Scottish Hydro-Electric (SH-E) de dienst op grote schaal gaan aanbieden. SH-E heeft na succesvolle tests in twee andere Schotse dorpjes besloten, om internet via de elektriciteitskabel aan te gaan bieden in een project vorm. In de rest van Europa wordt er al een tijdje geëxperimenteerd met de techniek waarmee naar verluidt 45 MB per seconde gehaald kan worden.

In Duitsland zijn al twee betaalde diensten opgezet. In Nederland is NUON sinds juli 2001 met een proef bezig in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd, vooralsnog zonder resultaat. Of het een standaard zal gaan worden, is nog niet bekend. Indien het project in Schotland goed zal verlopen en winstgevend zal zijn voor de aanbieder, dan is de kans groot, dat deze nieuwe technologie, binnen korte tijd, in heel Europa of zelfs in de hele wereld zal gaan worden aangeboden.