2min

Tags in dit artikel

Als het aan de Amerikaanse firma Nethercomm ligt gaan we binnen afzienbare tijd allemaal internetten via de gasleiding. Het bedrijf is op dit moment bezig met een technologie die dit mogelijk moet gaan maken.

Nethercomm wil draadloze signalen gaan gebruiken om breedband internet door de gasleidingen te transporteren. Men claimt dat snelheden tot 100 mbit/seconde mogelijk zijn, meer dan genoeg voor internet, en telefonie- en televisiediensten. Er zit alleen nog wel een addertje onder het gras: de technologie moet nog getest worden. Nethercomm heeft op het moment nog geen werkende producten, en heeft ook nog geen praktijk tests uitgevoerd. Vooralsnog is dus onbekend of het concept überhaupt wel gaat werken.

De werking
Nethercomm wil gebruik gaan maken van ultra wideband radio zenders en ontvangers, om draadloze signalen door de pijpleidingen te sturen. Ondertussen gaat de gas-toevoer door de leiding uiteraard gewoon door.

Ultra wideband (UWB) is een technologie die erg hoge doorvoersnelheden kan halen, met als enige nadeel dat een sterke UWB zender andere draadloze signalen kan storen. Volgens Nethercomm is dit echter geen probleem bij gasleidingen, aangezien die vrij diep onder de grond begraven liggen.

Revolutie in breedband land?
Als de technologie daadwerkelijk doet wat het belooft kon dit wel eens een revolutie gaan veroorzaken in breedband land. Zo is de limiet van de koperen lijnen die voor DSL gebruikt worden in zicht, terwijl de behoefte aan bandbreedte alleen maar toeneemt.

Veel telefoonbedrijven zijn bezig met upgrades van hun netwerk om meer capaciteit te bieden. Dit kost vele miljarden. Mocht de gasleiding een serieus alternatief blijken, dan zou ongeveer elk huishouden opeens kunnen beschikken over veel meer snelheid dan nu.

Vooralsnog is het wachten echter op Nethercomm, die zal moeten bewijzen dat deze technologie werkt.

We bedanken phsos250 voor het insturen van deze tip.