1 min

Tags in dit artikel

, ,

De zogeheten 419-fraude, genoemd naar het betreffende artikel in het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht, waarbij Nigerianen bedrijven en particulieren vragen tegen een riante vergoeding in het buitenland bevroren tegoeden te ontsluiten, heeft een Iraakse variant gekregen. Dat meldt The Wall Street Journal.

"I am assuring you, that there is absolutely no risk involve now or in future as I and my late partner had perfected this plan for long as we suspected the war was certain to happen AND IT HAS HAPPENED", schrijft iemand die zich uitgeeft voor een medewerker van een Iraakse bank. Opvallend is dat bij ‘het veiligstellen van Iraakse tegoeden in het buitenland’ Afrikaanse banken zijn gebruikt.

Om over de vermeende buitenlandse tegoeden te kunnen beschikken moeten de slachtoffers wel eerst geld, soms enkele tonnen, beschikbaar stellen. De Amerikaanse geheime dienst CIA waarschuwt dat Nigeriaanse criminelen Europeanen en Amerikanen met de e-mail-fraude vele miljoenen euro’s ontfutselen. Ook veel Nederlanders zijn aan de 419-flessentrekkers ten prooi gevallen. In de periode 1996-1999 lag de schade per geval tussen de 15.000 en 1,2 miljoen euro waarvan in enkele gevallen zelfs faillissementen werden veroorzaakt.