min

Tags in dit artikel

, ,

Open BSD heeft de jongste versie van zijn open source-besturingssysteem beschikbaar gemaakt via zijn website. In deze versie is de beveiliging op een hoger plan gebracht door wijzigingen in de manier waarop het besturingssysteem het geheugen beheert en programma-onderdelen en gegevens opslaat. Het wordt daardoor voor hackers een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk, om misbruik te maken van het buffer overflow-mechanisme om code binnen te smokkelen.

Daarnaast zijn een aantal verbeteringen aangebracht in de communicatiefaciliteiten van het besturingssysteem en is de hardware-ondersteuning uitgebreid. OpenBSD is gratis beschikbaar en is in staat de meeste programa’s te draaien die ontwikkeld zijn voor Solaris SVR4, FreeDSD, Linux en HP-UX.

De toekomst van het OPenBSD-project is overigens onduidelijk geworden nu de Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) bekend heeft gemaakt dat een subsidie van 2,3 miljoen dollar wordt ingetrokken. Een deel van dat geld is gebruikt voor de ontwikkeling van versie 3.3 van OpenBSD. Of Darpa bij zijn besluit blijft, en zo ja wat daarvan de consequenties zijn, is op dit moment onduidelijk.