1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Grote bedrijven kunnen aanzienlijke hoeveelheden geld besparen indien ze gebruik maken van open source-software. Ondernemingen die beschikken over een budget van 1,1 miljoen voor kantoorsoftware kunnen bijvoorbeeld 20 procent besparen indien ze in plaats van Microsoft Office overstappen op het pakket OpenOffice. Als het gaat om besturingssystemen kunnen de besparingen zelfs nog verder oplopen. Indien het in principe gratis Linux operating systeem op de bedrijfsservers wordt geïnstalleerd, kan dat een besparing opleveren van 30 procent.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde studie van het Zwitserse adviesbedrijf Soreon Research. Het onderzoek vond plaats onder 50 grote Duitse bedrijven en organisaties en 30 verkoopkanalen van software. Open source-software is vooral goedkoper, omdat er geen licentiekosten hoeven te worden betaald. Bovendien zou door de implementatie van Linux minder personeel nodig zijn.

Over een periode van drie jaar kunnen bedrijven met 2000 arbeidsplaatsen volgens Soreon meer dan 600.000 dollar besparen op kantoorsoftware. Als het gaat om server-software bedraagt de besparing zelfs 650.000 dollar. Op content managementsystemen en databases kunnen de besparingen oplopen tot respectievelijk 36.000 en 24.000 dollar. Kleine bedrijven, bijvoorbeeld met tien tot honderd computers, besparen relatief minder indien ze overstappen op open source. Besparingen variëren in dat geval van twee tot 7 procent.