2min

Tags in dit artikel

Het terrein staat helemaal volgepakt met tenten en computers. Ergens midden in de chaos van bierkratten, kilometers snoer en modderige paden staan tientallen computergekken in de rij klaar om te casemodden, het verbouwen en versieren van je eigen pc. "Sommige jongens hebben er zelfs kerstlampjes in gemonteerd." Codemasters Campzone is met elf dagen het langstdurende openluchtevenement in Nederland om via een netwerk computerspelletjes tegen elkaar te spelen. Wie het afgeladen festivalterrein betreedt, komt terecht in een jongemannenwereld. Nerds, computerfanaten en een enkele dame. Bijna 1500 liefhebbers zijn naar Biddinghuizen gekomen voor elf dagen programmeren, videobewerking en games.

De bezoekers vermaken zich deze woensdag kostelijk. Zo staat Arthur Hulsman uit Hoofddorp in de rij te popelen om te vragen hoe hij een glazen plaatje aan de bovenkant van de pc kan plaatsen. Hij hoopt van een specialist het antwoord te krijgen. Een van hen, Vincent van Doesberg uit Hoogeveen, weet na vier jaar aan zijn computer werken in ieder geval dat casemodden " steeds meer in" komt. Zo was het vroeger met een lampje zoeken naar speciale tl-buizen voor in de pc. "Maar nu kan je ze op elke straathoek kopen."

Hij is weken bezig met het verbouwen en verfraaien van zijn computer. Bij zijn hobby worden bijvoorbeeld draken op de zijkant van de computer gegraveerd of krijgen de computers een venster, zodat de fans een blik kunnen werpen op de ‘ingewanden’ van het apparaat. De onderdelen fonkelen soms als lichtgevende draden rond de computerkast. Van Doesberg zit zo vol inspiratie, dat hij regelmatig een nieuwe pc moet kopen om alle snufjes kwijt te kunnen. Het casemodden is een geliefde activiteit op het evenement, dat voor de derde keer plaatsheeft en nog tot en met 4 augustus duurt. Eric van Diemen uit de buurt van Leiden heeft ook al heel wat gesleuteld aan zijn computerkast. "Je kunt tegenwoordig van alles kopen om de kast mooier te maken. Sommige jongens hebben er zelfs kerstlampjes in gemonteerd. Mijn computer is echter nog redelijk nieuw en dus ga ik hem niet verven of er figuurtjes in zagen." Organisator Perry van de Wiel verwacht de topdrukte op donderdag. "Dan komen de laatste mensen nog binnengedruppeld. Vijftienhonderd man op een grasveld lijkt heel veel. Maar omdat het zulke rustige jongens zijn, is het goed te doen."