min

Tags in dit artikel

, , , ,

Als reactie op het plan van de stichting Brein om individuele gebruikers van muziekdownloadprogramma’s op internet aan te pakken, begint het 3FM-programma Stenders Vroeg met een download-toptien. Dat heeft presentator Rob Stenders dinsdag laten weten. Het betreft een overzicht van de tien meest gedownloade nummers op internet. Het programma baseert zich op cijfers van het populaire downloadprogramma KaZaA en een van de drukst bezochte downloadsites, mp3sfinder.com. Volgens dj Stenders is het downloaden van muziek van internet een perfecte manier om kennis te maken met nieuwe stromingen en ontwikkelingen. "Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen na het downloaden van bepaalde tracks overgaan tot de aanschaf van een compleet album op cd." Net als de Consumentenbond vindt ook Stenders de reactie van Stichting Brein zwaar overtrokken.

De download-toptien is op internet te vinden op www.3fm.nl. Elke vrijdag wordt de lijst doorgenomen in het programma Stenders Vroeg en worden enkele nummers uit de top-10 gedraaid. Het is de bedoeling dat het initiatief zeker een half jaar duurt. De stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) gaat dit najaar aanbieders van muziek- en filmbestanden op internet aanpakken. De auteursrechtenorganisatie wil zich richten op mensen die als ‘grootverbruiker’ mogen worden bestempeld. Brein richt zich op aanbieders, niet op de mensen die bestanden downloaden. Veel mensen die muziek of films naar hun computer halen, bieden ze ook automatisch aan. Om dat te voorkomen, moeten ze zelf iets veranderen in de instellingen van het programma.

De stichting kan op internet het zogenoemde IP-nummer van een computergebruiker achterhalen. Met dat nummer wil Brein bij de internetprovider zijn of haar identiteitsgegevens achterhalen, zo nodig met hulp van de rechter. Iemand die op die manier wordt getraceerd, krijgt een schikkingsvoorstel dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s.