1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Noorse tiener die een paar jaar geleden wereldwijd bekend werd door een computerprogramma te schrijven dat de beveiligingscodes op dvd’s omzeilt, is maandag ook in hoger beroep vrijgesproken van het schenden van auteursrechten. De 20-jarige werd echter weer vrijgesproken, omdat hij wel eigen dvd’s mocht kopiëren. In januari werd Johansen, die bekend staat als ‘dvd-Jon’, ook al vrijgesproken.

Enkele weken geleden is tegen Johansen een tweede rechtszaak gestart, nu wegens het in omloop brengen van een programma waarmee de kopieerbeveiliging van de iTunes Music Store, de online muzieksite van Apple, kan worden gekraakt om aan muziek te komen. Enkele maanden geleden plaatste Johansen een programma, QTFairUse, op zijn website waarmee bestanden op de muzieksite van Apple naar een nieuw, parallel bestand worden door gebracht. Daardoor wordt de kopieerbeveiliging van Apple omzeild.

Jon Lech Johansen was 15 toen hij eind 1999 ‘DeCSS’ ontwikkelde en op Internet plaatste. Hij wilde dvd’s afspelen op zijn computer met Linux-besturingssysteem, dat niet de juiste software, alleen Linux had deze software niet. Hij kreeg van andere hackers beveiligingscodes en combineerde die in een computerprogramma waardoor het wel lukte om films af te spelen. De software biedt echter ook de mogelijkheid om dvd-bestanden te kopiëren en uit te wisselen op internet. De filmindustrie reageerde woedend en spande een proces aan tegen Johansen.