532 Amerikanen aangeklaagd voor filesharing

532 Amerikanen aangeklaagd voor filesharingDe Recording Industry Association of America (RIAA) heeft naar 532 muziek verspreidende Amerikanen een dagvaarding verstuurd. Dit brengt het totale aantal dagvaardingen naar uploaders op 914. De Amerikaanse organisatie behartigd de belangen van de muziekindustrie, en is derhalve een klopjacht begonnen op verspreiders van illegale muziek. Vooralsnog is het voor de RIAA niet mogelijk om buiten de V.S. personen aan te klagen, de Europese wetgeving verbiedt Internet Providers (ISP’s) gegevens van hun klanten door te geven.

De RIAA is in Amerika eerder al gedwongen om andere opsporings-methoden te gaan gebruiken, omdat het volgens de rechter niet toegestaan is om dwangbevelen naar ISP’s te sturen om de gegevens van uploaders te achterhalen. Daarom pakt men het nu anders aan: de IP adressen worden voorgelegd aan de rechter met de vraag of de gegevens van de uploaders opgevraagd mogen worden. Zodra de rechter toestemming geeft zullen de uploaders een dagvaarding op naam krijgen, in plaats van met de aanhef "John Doe".

Als het aan de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) ligt zullen in Europa ook snel rechtszaken van start gaan tegen uploaders van illegale muziek, hierover is echter nog geen uitsluitsel gegeven.

Bron:Emerce