2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft is de laatste tijd druk bezig geweest met het herzien en doorontwikkelen van hun nieuwe bestandssysteem. Lange tijd hing hier een waas van geheimzinnigheid om dit nieuwe systeem, maar volgens Tomshardware.com is daar verandering in gekomen. Tijdens het PDC Congres in Los Angeles hebben zij in een exclusieve preview gekregen op het nieuwe filesysteem.

De basis van WinFS is het alom bekende NTFS. Het is dus niet zo dat er een volledig nieuw filesysteem word geschreven; WinFS borduurt alleen maar voort op de functies die NTFS al heeft. De communicatie tussen de twee systemen wordt verzorgt door de WinFS core, welke ook zorgt voor de administratieve en veiligheidsfuncties, maar ook de interactie met services, schema’s en hardwaremodellen.

WinFS zal als eerste intree doen in de nieuwe Windows distributie Longhorn, als een modulaire extentie op het bestandsbeheer. Deze enorm complexe technologie maakt het mogelijk om te werken met volumes van ettelijke terrabytes per stuk.

De mogelijkheid om meerdere besturingssystemen op een systeem te draaien vervalt hiermee gelukkig niet. Doordat WinFS slechte een modulaire uitbreiding is boven op het NTFS kunnen oudere applicaties en andere OS’en als XP en Linux nog gewoon de schijf benaderen, zij het zonder de extra functies van WinFS. Ook zal Longhorn nog gewoon te installeren zijn op een FAT32 filesystem, al zal dit uiteraard niet worden aangeraden door Microsoft.

Nieuwe mogelijkheden
Het hoofddoel van dit nieuwe systeem is uiteraard het administreren, organiseren en terug halen van bestanden, dit met een ingenieus systeem van XML tags aan de bestanden. Op dit moment worden bestanden opgeslagen op basis van locatie, datum en formaat. Met het nieuwe XML systeem worden alle bestanden automatisch geïndexeerd met een aantal parameters en keywoorden. Op basis hiervan kunnen bestanden veel efficiënter terug gevonden worden en zal er ook gezocht kunnen worden op de inhoud van een bestand, dus niet alleen op de eigenschappen van een document in zijn algemeen.

De bestanden worden vervolgens opgeslagen en kunnen worden uitgelezen, terwijl ze worden geïndexeerd door een SQL database, welke de bestanden sorteert op de metatags die door WinFS zijn toegevoegd.

Door het slimme systeem van metatags zullen bestanden die potentieel de pc kunnen beschadigen (lees virussen) makkelijker uit de massa gepikt worden. Dit is alleen slechts een tijdelijke bescherming, aangezien daar binnen de kortste keren wel iets op gevonden zal worden; de consument word dus verlekkerd met een functie die hoogstwaarschijnlijk slechts een korte tijd zal werken.

Al met al zal er een behoorlijk zware hardwareconfiguratie nodig zijn om dit geheel te bewerkstelligen, iets wat tegen de tijd van de Longhorn release wel opgelost zal zijn.

Relevante links:
The WinFS File System for Windows Longhorn: Faster & Smarter
MS Fact sheets, white papaers and other PDC news
Paul Thurrott’s view of Longhorn and it’s core technologies
Bron: Artikel @ Toms Hardware Guide

Wij bedanken Mambo voor het insturen van dit nieuwsbericht.